پرش به مطلب اصلی

آموزش نحوه تدوین تقویم محتوایی

· خواندن 10 دقیقه

آموزش نحوه تدوین تقویم محتوایی

قبل از اینکه درباره تقویم محتوایی صحبت کنیم اول باید به مفهوم بازاریابی محتوایی بپردازیم و سپس به ارزش و اهمیت تدوین تقویم محتوا در بازاریابی محتوا بپردازیم. چرا که Content Calendar از دل استراتژی بازاریابی محتوایی ما بیرون می‌آید. در واقع به کمک همین تقویم محتوایی است که می‌توانیم به‌صورت تیمی (فردی) در چهارچوب استراتژی زمان‌بندی‌شده پیش برویم.

تقویم‌ محتوا این امکان را برای تیم تولید محتوا فراهم می‌کند تا محتوای خود را طبق زمان‌بندی مشخص به دست مخاطبان خود برسانند. بی‌شک، انتشار مداوم محتوا بدون برنامه‌ریزی امکان‌پذیر نیست؛ بنابراین می‌توان گفت که Content Calendar از مهم‌ترین ابزارهای تیم محتواست. 

مفهوم بازاریابی محتوا چیست؟

قطعاً شما هم این جمله را بارها شنیده‌اید که «محتوا پادشاه است»؛ اما اين پادشاه اگر در تاج‌وتخت خود قرار نگیرد و در واقع بازاریابی درست برای آن صورت نگیرد و در زمان مناسب و در جای مناسب منتشر نشود، رعیتی بیش نخواهد بود.

اگر بخواهیم به این سؤال که بازاريابى محتوا چيست پاسخ دهيم ساده‌ترین پاسخ این است که: بازاريابى محتوا استفاده از انواع محتوا (متنی، گرافیکی و...) براى به‌دست‌آوردن اهداف مارکتینگی برند شماست، اين اهداف می‌تواند هرکدام از موارد زیر باشد: آگاهى از برند، به‌دست‌آوردن مشترى جديد و یا حفظ مشتر‌ى‌هاى فعلى.

در واقع محتوا اولین نقطه تماس كسب‌و‌کارها با مخاطب هدفشان است؛ چرا كه اگر محتوايى وجود نداشت سئوكاران چيزى براي بهینه‌سازی و متخصصين ابزارهاى ماركتينگ اطلاعاتی براى آناليز نخواهند داشت و به‌طورکلی بخش مهم محتوا كه همان آشنايى با مخاطبان جديد است اتفاق نمی‌افتاد.

نحوه تدوین تقویم محتوایی

آموزش تدوین تقویم محتوایی

قبل از اینکه به آموزش نحوه نوشتن content calendar بپردازیم اولاً باید به اهمیت وجود تقویم محتوایی بپردازیم. هر سازمانی که واحد بازاریابی و مارکتینگ داشته باشد نیاز دارد برای معرفی خدمات و محصولات خود تولید محتوا انجام دهد، تولید محتوا هم بدون داشتن برنامه مدون و تقویم محتوایی راه به جایی نخواهد برد.

تصور کنید صبح از خواب بیدار شوید و نمی‌دانید برای امروز چه کاری باید انجام دهید حتی نمی‌دانید امروز روز تعطیل است یا باید بروید سرکار؟ بعد متوجه می‌شوید امروز باید بروید سرکار و حالا برای سرکار رفتن احتمالاً لباس اتو شده آماده ندارید و تا شما لباس خود را اتو کنید زمان از دست خواهید داد و فرصت صبحانه خوردن نخواهید داشت یا احتمالاً دیر سر کارتان می‌رسید. یعنی هم استرس انجام کارها را دارید هم کارها به واسطه عجله‌ای که در انجامشان دارید دقیق و باکیفیت انجام نمی‌شوند و احتمال اینکه به‌موقع انجام ندهید وجود دارد.

همین مثال در مورد محتوا هم صدق می‌کند: فرض کنید صبح مدیر شبکه‌های اجتماعی پشت میز خود می‌نشیند و متوجه می‌شود که باید یک پست درباره مناسبت همان روز منتشر کند. درخواست سناریو را به تیم تولید محتوا می‌دهد تا سناریو پست مناسبتی را بنویسند و سپس سناریو به دست تیم گرافیک می‌رسد تا طراحی سناریو را انجام دهد و خروجی نهایی احتمالاً در خوش‌بینانه‌ترین وضعیت آخر وقت اداری آن روز به دست مدیر شبکه‌های اجتماعی برای انتشار در شبکه‌های اجتماعی می‌رسد و این محتوای مناسبتی که باید ابتدای روز منتشر می‌شد در انتهای روز آماده می‌شود و احتمالاً دیگر ارزش چندانی برای انتشار ندارد. اینجاست که اهمیت تقویم محتوا مشخص می‌شود از تیم سناریونویسی تا طراحی و تدوین و انتشار همه از محتواهایی که قرار است در طول ماه منتشر شوند اطلاع دارند و می‌توانند تمامی مراحل تولید را قبل از روز انتشار انجام دهند تا محتوا باکیفیت‌تر و به‌موقع به دست مخاطب هدف برسد.

حالا که کامل با تقویم محتوایی و اهمیت تدوین تقویم محتوایی آشنا شدیم در ادامه این مقاله از وب‌سایت سیکا به بررسی نحوه تدوین تقویم محتوایی خواهیم پرداخت.

نحوه نوشتن تقویم محتوایی

برای ساخت تقویم محتوا، از ابزارهای مختلفی از جمله اکسل، گوگل شیت و یا ابزارهای آنلاین تدوین تقویم محتوایی مانند Trello می‌توانید استفاده کنید. برای این که بدانید چگونه یک تقویم محتوا بسازید، باید موارد زیر را قبل از نوشتن تقویم محتوا مشخص کنید.

۱. اهداف خود را مشخص کنید.

اهدافتان را قبل از هر چیزی مشخص کنید و آن‌ها را اولویت‌بندی کنید. به‌عبارت‌دیگر، شما باید بدانید که قرار است با محتوایتان به چه هدفی دست پیدا کنید. بدیهی است که اهداف هر کسب‌وکاری با دیگری متفاوت است و گاهی اهداف هر محتوا یا هر کانال با هم متفاوت است.

به‌عنوان‌مثال، ممکن است شما بخواهید تعداد دنبال‌کننده‌های پیج لینکدین خود را افزایش دهید. بااین‌حال، شاید کسب‌وکار دیگری به دنبال افزایش آگاهی از برند خود رد فضای لینکدین باشد یا کسب‌وکار دیگری صرفاً دنبال باشد. 

اهداف شما می‌توانند در طول زمان و بر اساس کمپین‌های مختلف تغییر کنند. ازاین‌رو، بهتر است که اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت خود را در همین ابتدای کار شناسایی کنید. سپس آن‌ها را هر چند وقت یک‌بار ارزیابی کنید تا مطمئن شوید که استراتژی شما همچنان با اهدافتان هم‌سو است.

۲. ابزار مدنظر خود را انتخاب کنید.

می‌خواهید از چه ابزاری برای تدوین تقویم استفاده کنید؟ در مرحله دوم تدوین تقویم محتوا باید به این سؤال پاسخ دهید. شما می‌توانید از ابزارهای مختلفی مانند ترلو و گوگل‌ شیت برای ایجاد تقویمتان بهره ببرید. 

برای پیداکردن مناسب‌ترین ابزار به نکته‌های زیر توجه کنید:

آیا ایده‌های خود را مستند کرده‌اید؟ چه ابزاری به شما اجازه می‌دهد ایده‌ها را در کنار تقویمتان در اختیار تیمتان بگذارید؟ 

کدام ابزار به شما اجازه می‌دهد دسترسی‌های مختلفی را تعریف کنید؟ ممکن است شما بخواهید تقویمتان را گاهی اوقات با افراد غریبه به اشتراک بگذارید.

با کمک کدام ابزار می‌توانید فرم‌های درخواست ایجاد کنید؟ ممکن است سایر تیم‌ها مانند تیم فروش به محتوای خاصی نیاز داشته باشند. 

کدام ابزار پس از هر تغییر به اعضای تیمتان اطلاع می‌دهد؟ آیا می‌خواهید برای آن‌ها پس از هر تغییری ایمیل بفرستید؟ 

هر ابزار چه ویژگی‌هایی دارد؟ برای مثال امکان فیلترکردن و ویرایش هم‌زمان به شما اجازه می‌دهد بهتر عمل کنید.

آیا می‌توانید وظایف تعریف شده را کنترل و مدیریت کنید؟ 

آیا امکان ارسال نظر و منشن کردن کاربران وجود دارد؟ 

کدام‌یک از ابزارها تغییرات را رهگیری می‌کنند؟ 

ابزار موردنظر شما نیاز به پرداخت هزینه اشتراکی دارد یا رایگان است؟ 

آیا به‌راحتی می‌توان با آن کارکرد؟ 

کدام‌یک از آن‌ها به شما اجازه می‌دهد که اطلاعات را با سایر پلتفرم‌ها ادغام کنید؟ به‌عنوان‌مثال، با ادغام گوگل کلندر و گوگل شیت به طور خودکار رویدادی در گوگل کلندر پس از اضافه‌کردن تاریخ تحویل تعریف می‌شود. 

ابتدا به سؤال‌های بالا پاسخ دهید و سپس با درنظرگرفتن نیازها و منابع خود بهترین ابزار را انتخاب کنید. نظر اعضای تیمتان را هم جویا شوید تا بهترین تصمیم را بگیرید.

آموزش نحوه تدوین تقویم محتوایی

  1. فرمت‌های مختلف محتوا را مشخص کنید.

بر اساس اهداف و نوع مخاطب، فرمت‌های مختلفی را برای محتوای خود در نظر بگیرید. برخی از محبوب‌ترین فرمت‌های محتوا عبارت‌اند از:

  • مقالات وبلاگی: محتوای طولانی برای توضیح کامل یک موضوع.
  • اینفوگرافیک‌ها: محتوای بصری که اطلاعات را به شکلی جذاب‌تر ارائه می‌دهد.
  • ویدئوها: برای نمایش‌های بصری و جذاب که در شبکه‌های اجتماعی محبوب است.
  • پادکست‌ها: محتوای صوتی برای مخاطبانی که زمان کافی برای مطالعه ندارند.

۴. کانال‌های انتشار خود را فهرست کنید.

تمام کانال‌هایی را که برای انتشار محتوا استفاده می‌کنید، فهرست کنید و لیست خود را در اختیار سایر اعضا بگذارید. این لیست به شما کمک می‌کند هیچ کانالی را فراموش نکنید.  

شما همچنین می‌توانید محتواهایتان را بر اساس این لیست اولویت‌بندی کنید. با کمک این لیست دیگر می‌دانید که چه زمانی از کدام کانال بیشتر یا کمتر استفاده کرده‌اید، چه کانالی برای شما بیشتر اهمیت دارد و باید برای کدام‌یک از آن‌ها وقت بیشتری بگذارید. 

فراموش نکنید که هر محتوایی برای هر کانالی مناسب نیست. به همین دلیل، شما باید محتوایی مناسب برای مخاطبانی که در آن کانال زندگی می‌کنند، ارائه کنید.

۵. روند کار را شرح دهید.

تقویم‌ها زمانی به شما کمک می‌کنند که روند کار را مشخص کرده باشید. برای درک بهتر این موضوع، روند کار تولید محتوای بلاگ را در این بخش با یکدیگر مرور می‌کنیم.

  • تحقیق کلمات کلیدی 
  • تحلیل رقبا و رتبه‌های برتر در کامه کلیدی مدنظر
  • تألیف محتوا 
  • ویرایش و اصلاح محتوا
  • ویرایش علمی محتوا توسط یک متخصص در آن حوزه 
  • بهینه‌سازی محتوا بر اساس اصول سئو 
  • طراحی عناصر بصری 
  • انتشار 
  • توزیع 
  • تجزیه‌وتحلیل عملکرد  

۶. زمان انجام فعالیت‌ها را مشخص کنید.

بعد از مشخص‌کردن روند کار، به سراغ ایجاد جدول زمان‌بندی فرایندها می‌رویم. برای انجام این کار، ابتدا باید بدانید هر مرحله از کار چقدر زمان لازم دارد. از اطلاعات قبلی خود برای مشخص‌کردن زمان انجام هر مرحله استفاده کنید. اگر کار خود را تازه شروع کرده‌اید، زمان موردنیاز برای انجام هر مرحله را می‌توانید پس از مدتی با ارزیابی روند کار به دست بیاورید.

به‌عنوان‌مثال، ممکن است شما سه روز برای نوشتن سناریو محتوا و دو روز برای فیلم‌برداری و تدوین در نظر بگیرید. بااین‌حال، پس از مدتی متوجه می‌شوید که به زمان بیشتری برای برخی کارها نیاز دارید. شما می‌توانید با رصدکردن روند کار در دوره‌های آغازین زمان‌بندی خود را بهبود ببخشید و واقعی‌تر کنید.

زمان انجام تمام فعالیت‌هایی را که باید در تقویم محتوا قرار بگیرند، مشخص کنید. شما باید اتفاق‌ها، رویدادها و مناسبت‌های مختلفی را در تقویم خود در نظر بگیرید. مهم‌ترین مواردی که باید در نظر بگیرید عبارت‌اند از:

  • مناسبت‌ها
  • کمپین‌های فصلی 
  • محتواهای سریالی 
  • لانچ خدمات یا محصولات جدید
  • اخبار و رویدادهای صنعت 
  • اخبار و رویدادهای محلی و جهانی 
  • ترندها و موضوع‌های داغ روز 

۷. تقویم محتوایی را تکمیل کنید.

باید تقویم خود را پس از مشخص‌کردن زمان انجام فعالیت‌های مختلف بر اساس نیاز و اهدافتان پر کنید. فراموش نکنید تقویمتان حکم قانونی نیست و می‌تواند بسته به موقعیت دستخوش تغییر شود؛ اما سعی کنید این تغییرات در کمترین حد ممکن باشد.

از رنگ‌ها برای متمایزکردن بخش‌های مهم تقویم محتوای خود می‌توانید استفاده کنید. به‌عنوان‌مثال، شما می‌توانید از رنگ‌های مختلف برای متمایزکردن محتواهای منتشر شده با منتشر نشده و محتوای آماده انتشار با محتوای در حال تولید و محتوای ویدئویی و گرافیکی با محتوای متنی و حتی متمایزکردن نویسنده و یا تولیدکننده محتوا استفاده کنید.

رنگ‌ها در تقویم نولید محتوا به شما کمک می‌کنند تا روند کار را بهتر و سریع‌تر رصد کنید.

شما همچنین می‌‌توانید رنگی خاص برای محتواهای همیشه‌سبز در نظر بگیرید. جداکردن آن‌ها از سایر محتواها به شما کمک می‌کند به‌روز کردن آن‌ها را از یاد نبرید. 

مزایا و معایب دامنه .ir

دلایل اهمیت تدوین تقویم محتوایی

چرا این‌همه تقویم محتوای درست و اصولی و تدوین آن اهمیت دارد؟ دلایل زیادی وجود دارد که تدوین تقویم محتوا را برای شما ضروری می‌کند. قطعاً می‌توانید بعد از مدت کوتاهی تأثیر تقویم محتوا را در محتوای تولید شده و کیفیت و بازخورد آن ببینید.

از جمله دلایلی که می‌توان برای اهمیت تدوین content calendar شمرد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جهت‌دهی به استراتژی شما
  • نظم‌دهی به محتوا
  • همکاری و مشارکت اعضا
  • کمک به تداوم فعالیت
  • شفاف‌سازی عملکرد و نقش اعضا در تولید محتوا
  • بررسی عملکرد و گزارش محتوا

آخرین کلام درباره تقویم محتوایی

حالا که با تقویم محتوا و اهمیت و مراحل تدوینش آشنا شدیم باید با این واقعیت روبرو بشویم که محتوا تا زمانی که هدف خاصی را دنبال نکند، به‌تنهایی هیچ قدرتی ندارد. تولید محتوا بدون هدف بلندمدت و کوتاه‌مدت ممکن است بازدید زیادی برایتان بیاورد و آموزنده باشد؛ اما همچنان فقط محتواست، نه چیزی بیشتر! درحالی‌که شما از تولید محتوا یک هدفی را دنبال مکی کنید و بدون اهداف تجاریِ مشخص، تولید محتوا بیهوده خواهد بود.